BLOG - Een goede keuze?

Er zijn nogal wat praatprogramma’s op de televisie waarin aan bekende en onbekende mensen allerlei vragen worden gesteld. Vaak bepaalt de kwaliteit van de vragen of er een interessante dialoog op gang komt. Helaas krijgen de genodigden echter ook vaak de kans om een soort van vooraf ingestudeerd hapklaar antwoord op te lepelen. Maar wat als je maar één vraag mag stellen? Die situatie deed zich enkele dagen geleden voor en in dit geval mocht die ene vraag gesteld worden aan Barack Obama en Bruce Springsteen. De vraag, gesteld door Humberto Tan (die deze vraag overigens ook aan een aantal 100-jarigen had gesteld), was wanneer zij zich in hun leven tot nu toe het gelukkigst hadden gevoeld. Een open vraag, die door beiden werd aangegrepen om een bijzonder antwoord te geven. Ik zal hun antwoorden hier niet uitgebreid beschrijven, maar duidelijk is dat dit iets groots (een betekenisvol leven), maar ook heel kleins (een moment met je kinderen) kan zijn.

Mijn jongste dochter doet dit jaar eindexamen en is zich aan het oriënteren op een vervolgopleiding. De gezondheidszorg spreekt haar erg aan (overigens als enige van mijn vijf kinderen) en verloskunde, fysiotherapie, geneeskunde of verpleegkunde zijn mogelijke opties. Maar word je daar gelukkig van? Ik zie in deze tijd dagelijks mensen afhaken vanwege de werkdruk en gebrek aan waardering. En dat komt niet alleen door COVID, maar doordat we al jaren te weinig hebben geïnvesteerd en alle ruimte er uit is bezuinigd. Er zijn stakingen in de UMC’s om aandacht te vragen voor de arbeidsomstandigheden en de arbeidsvoorwaarden. Niet de meest uitdagende sector om in te gaan werken lijkt me.

Toch raad ik haar bovenstaande opties niet af, want ik ben trots op het werk dat bovenstaande professionals dagelijks doen en zie wat dit betekent voor anderen. Zelf werk ik 43 jaar in de gezondheidszorg en ik heb nooit het gevoel gehad dat ik de verkeerde keuze heb gemaakt. Maar mocht zij definitief voor de zorg kiezen, dan hoop ik wel dat we de komende jaren oog hebben voor wat er speelt en er alles aan doen om mensen te motiveren om te gaan werken in de zorg, maar vooral mensen te behouden als zij daar voor gekozen hebben. Zinvol werk kan je immers echt gelukkig maken en hoe mooi zou het zijn als je daar op latere leeftijd ook zo op terug kan kijken. 

Frank de Groot
Directeur SpoedZorgNet

Deel deze pagina