Start jaar van SBARR geslaagd!

2020 is begonnen en daarmee is het jaar van SBARR gestart! Doel van dit campagnejaar is dat SBARR bij iedere patiëntoverdracht de standaard moet zijn, in de juiste volgorde en als vanzelfsprekend gehanteerd gaat worden. Voor het campagnejaar hebben we een slogan ontwikkeld: Zorg voor SBARR! – wij zijn werkzaam in de zorg, vinden het belangrijk en hebben er zorg voor dat SBARR als standaard overdrachtsmethode wordt gebruikt en hiervoor gaan wij met elkaar in Noord-Holland en Flevoland zorgen!

Om het doel van dit SBARR-jaar te halen, hebben wij met de focusgroep Spoedzorgketen regionale SBARR-afspraken geformuleerd:

  • ‘Eerst overdragen, dan overtillen’
  • Overdrachtsmoment benoemen (Ik draag over via SBARR…)
  • Volgorde letters SBARR hanteren tijdens overdracht (De S/Situation is…)
  • SBAR + Repeat = SBARR

We zijn dit campagnejaar gestart met de SBARR-week die van 6 t/m 10 januari heeft plaatsgevonden. Het doel van deze week was om aandacht te geven aan het juiste gebruik van SBARR bij de patiëntoverdracht. Alle SEH’s, HAP’s en ambulanceposten in de regio Noord-Holland Flevoland hebben een EHBO-doos ontvangen: Eerste Hulp bij Overdracht. Hierin zitten praktische hulpmiddelen (notitieblokjes, magneten met woorden SBARR voor whiteboards, posters) om meer aandacht te geven aan de SBARR als standaard overdrachtsmethode en het gebruik van SBARR te vergemakkelijken. We hebben leuke reacties ontvangen op deze EHBO-doos en een aantal organisaties zijn er voortvarend mee aan de slag gegaan! Een aantal organisaties heeft ook ambassadeurs voor SBARR aangewezen, die het proces op hun eigen afdeling onder de aandacht gaan brengen en blijven houden (goede voorbeelden worden in een volgende DigiPost gedeeld).

Tijdens de SBARR-week deelden wij iedere dag via social media informatie over SBARR en de regionale afspraken; hier werd ook goed op gereageerd. Suggesties en knelpunten die wij via social media terug hebben ontvangen, zullen wij zeker meenemen in het vervolg van dit traject.

Tenslotte hebben wij tijdens de SBARR-week een filmpje verspreid als goed voorbeeld van een overdracht via SBARR volgens de regionale afspraken

Volg ons dit SBARR-campagnejaar voor meer informatie en activiteiten om er gezamenlijk voor te gaan zorgen dat de overdracht via SBARR een vanzelfsprekendheid gaat worden. Zorg voor SBARR!

Deel deze pagina